Tőzegáfonya+Aranyvessző Jutavit 60 db

Termékek / Női készítmények / Tőzegáfonya+Aranyvessző Jutavit 60 db


Ár: 1 580 Ft
darab

“A nők szupernövénye – a tőzegáfonya

Amikor már minden felfázásra hajlamos nő aszalt tőzegáfonyát vásárol méregdrágán, és kilószám fogyasztja, felmerül a kérdés, hogy a pszichoszomatikus hatáson túl van-e ennek bármi értelme. És minden piros áfonya egyforma?

jutavit_tozegafonyaA hazánkban védett tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) egy igen különleges társaságba, a maradványfajok közé tartozik. Ezek az élőlények egy előző földtörténeti korból maradtak ránk, a tőzegáfonya például a jégkorszakból. Közeli rokonai az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) és a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea).

Az amerikai értelemszerűen az amerikai kontinensen őshonos, a 19. századtól termesztik is, és fontos alapanyaga a helyi gasztronómiának. A piros, keserű-savanyú bogyó a gasztronómiai felhasználás mellett  magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának és egy sajátos tulajdonságának köszönhetően egy igazi szuper növény. A sajátos tulajdonság pedig az, hogy ez a növény – több kísérletben bizonyítottan – teflonszerű bevonatot képezve megakadályozza, hogy a húgyhólyag falára baktériumok tapadjanak, ennek köszönheti a húgyúti fertőzéseket – lásd felfázás –  megelőző hírnevét. A növény csak a megelőzésben hatékony, a kialakult betegség kezelésében már nem, mert a már feltapadt baktériumokra nincs hatással, sőt, több kísérletben azt vették észre, hogy a növény csak a nőkre van ilyen jó hatással.

A Tel-avivi Egyetemen a tőzegáfonya más szervekre gyakorolt hatását is vizsgálták, és a baktériumokra kifejtett hatása miatt a növény fogszuvasodás és gyomorfekély megelőzésében is hatékonynak bizonyult, de változatlanul elsősorban a nőnemű kísérleti alanyok körében. A pontos és hatékony adagolásra egyelőre nincsenek megbízható adatok.” Origo.hu

“Tőzegáfonya: alternatív antibiotikum – Valóban hatásos a húgyúti fertőzések ellen

A tőzegáfonyát gyakorta ajánlják, mint a húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszert. Kutatóknak most sikerült bebizonyítaniuk, miben rejlik a gyümölcs hatékonysága. Számos kutatás irányult a tőzegáfonya potenciális antibakteriális hatására, azonban a közölt eredmények igen ellentmondásosak. 2012-ben tajvani kutatók az Archives of Internal Medicine oldalain jelentettek meg egy tanulmányt, mely szerint a növény fogyasztása nem képes megelőzni a húgyúti fertőzéseket, és mindenkit óva intenek a népi gyógyászat ilyenfajta hasznosításától. Mások viszont alátámasztották, hogy a növényi kivonat olyan hatóanyagot tartalmaz, mely meggátolja a kórokozók gazdasejten való megtapadását, így azok be sem képesek jutni, és elmarad a fertőzés. Azonban a McGill Egyetem (Montreal, Kanada) munkatársai egy olyan mechanizmust fedtek fel, mely a tőzegáfonya mellett szól.

A baktériumnak a célsejt felé kell mozognia, ehhez pedig sok faj egy ostornak nevezett szervecskét használ, mely evező módjára irányítja a kórokozót. Minél több baktérium képes odaúszni a szóban forgó területre, annál nagyobb a fertőzőkészség – főként a húgyúti infekciók esetén. A mozgási képesség (motilitás) emiatt kiemelt fontosságú, és ez lehet a támadáspontja a tőzegáfonyának, mely számos bakteriális gén működését blokkolja. Nathalie Tufenkji és munkatársai húgyutakból nyert Escherichia coli baktériumokat tettek ki különböző koncentrációjú tőzegáfonya-kivonat hatásának, és megállapították, hogy a kezelés drámaian csökkentette a motilitást. A kiesés magyarázatára génszinten sikerült rálelni, ugyanis a kivonat gátolta az ostorok kialakulását. A kutatásokat Tufenkji egy másik, a húgyúti fertőzésekben érintett baktériumon folytatta. A különösen agresszív Proteus mirabilis főként katéter mellett képes gondot okozni. A kórokozó a katéteren keresztül úszik fel, és éri el a húgyhólyagot. Amikor a Proteus mirabilist kísérletes körülmények között magas koncentrációjú tőzegáfonya-kivonat hatásának tették ki, két hatást tapasztaltak: egyrészt az E. colihoz hasonlóan lecsökkent a motilitás, másrészt a kezelés gátolta az ureáz nevű enzim génjének kifejeződését. A fertőzőképességet mindkét változás hátrányosan befolyásolja


vissza

 

A termék sikeresen bekerült a kosárba!


Kosárhoz
Tovább vásárolok