Áfonyalevél - Myrtilli folium
Az áfonya gazdag A, D, C vitaminokban és vastartalma is jelentős.
Magas csersav- és foszfortartalma miatt kitűnő vértisztító. Megelőzi a vérerek törékenységét, csökkenti a kalcium lerakódását az erekben.
A népi gyógyászat szívesen alkalmazza hasmenés kezelésére. A kinyert gyümölcsnedv gargalizálóként használható a száj és a garat kisebb gyulladásainak kezelésére.
A szárított áfonyalevélből készített tea
- kiváló szél- és vizelethajtó hatású
- védelmet nyújt a bélhurut, a hólyaghurut és a gyomorhurut ellen
- segíti a veseműködést
- hólyagbántalmak esetén is alkalmazható
- érfalvédő hatása miatt növeli a hajszálerek áteresztőképességét és csökkenti a sérülékenységét
- hozzájárul a koleszterin- és a vércukorszint egészséges szintjének fenntartásához
- vércukorszint-csökkentő szerepe miatt a cukorbetegség elleni terápiák egyik fontos kiegészítője
Cukorbetegség elleni szerként a népi gyógyászat is számon tartja
- lassítja a szervezet öregedését
- fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére.
Értékes hatóanyagi a levelekben is megtalálhatóak, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak.
Az áfonyalevélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, ill. húgyúti fertőtlenítőként használják.
Ellenjavallat: Tartósan nem fogyasztható! Veseköves betegeknél csak óvatosan adható!
Az áfonyalevél tea készítése:
1 teáskanál áfonyalevelet forrázz le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, 10 percig áztasd majd szűrd le és kortyolgatva fogyaszd!.