Sümeghy szőlőmagőrlemény

Termékek / KIMELT TERMÉKEK, KÜLÖNLEGESSÉGEK, EXTRÁK / Sümeghy szőlőmagőrlemény

SZŐLŐMAGOLAJ SÜMEGHY 250ML - 1955 ft a két termék akciósan: 3050 Ft

Ár: 1 450 Ft
darab

A legegészségesebb étolaj 

Szőlőmagolajteszt elsőként magyarországon 

Időpont: 2014. október 13.
Helyszín: Bor-Schola, BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar 

Az első jó minőségű, hidegen sajtolt magyar szőlőmagolaj alig több mint egy évtizede jelent meg a piacon, mára azonban már több mint harminc különböző gyártó terméke kapható a kereskedelemben. Megérett tehát az idő arra, hogy a mediterrán országokban elterjedt olívaolaj- versenyek mintájára összevessük a magyar választékot. 

Népes csapatot sikerült megnyerni az ügynek, hiszen tesztünk tudomásunk szerint az első szőlőmagolaj-bírálat hazánkban, sőt tulajdonképpen külföldi példákat sem ismerünk. Az élelmiszer- ipari és gasztronómiai szakértőkből, szakírókból álló bírálóbizottságnak nem volt könnyű dolga. Adott egyrészt az olí- vaolaj-bírálathoz használatos aroma- korong, a százpontos bírálati lap, fehér műanyag kanalak és tizenegy termék, azaz tizenegy darab hidegen sajtolt szőlőmagétolaj. De semmi előzmény, példa, etalon. Technológiai szempont- ból fel tudjuk ugyan sorolni a jellemző hibákat, de meg kell határozni azt is, mit várunk el ettől a termékkörtől. 

gyaKOriBB tecHnOLógiai HiBÁK 

rossz növényvédelem, rothadás, penészesedés, hibás erjedés miatti mellékíz 

tisztasági és színhibák, túlhevülés miatti sárgás-barnás szín (oxidáció, avasodás) 

helytelen törkölykezelés hibái: ta- lajbaktériumok, tejsav, ecetesedés, illósav stb. 

szárítás és préselés okozta pörkölési, égett ízek vagy oxidáció, idegen jelleg 

a késztermék illata eltérő, esetleges ke- veredés miatt más olajokra emlékeztető 

ízben kifogásolható hibák, túlzottan keserű, savanyú, égett, oxidált, avas íz stb. 

A teszt győztese 

Sümegi éS Fiai PincéSzet 

Kiskereskedelmi ár: 2500 Ft Űrtartalom: 250 ml
Honlap: www.sumegi.hu 

Szép, sötétzöld megjelenés. Illat- ban zöldfűszerekkel, vadvirágos- törkölyös hangulattal mutatkozik be. Karakteres, krémes állagú, vastag tétel, sok érdekes zamattal (dió, articsóka), hozzá illő kesernyével és csípősséggel. 

VitOiL cSOnKa éS tÁrSa Bt. 

Kiskereskedelmi ár: 1400 Ft Űrtartalom: 100 ml
Honlap: www.vitoilszolomagolaj.hu 

Halványsárga árnyalatú, fűzöld szín. Illatában dió, törköly, zöldfű- szerek érződnek. Selymes, kissé túl semleges, neutrális ízű olaj, egy kis gyümölcsösséggel. Megkóstol- va felbukkan egy kis csípősség és kesernye is benne. 


BírálóK (balról jobbra):
Neményi Gergely – a Károly róbert Főiskola szőlész-borász mérnöki hallgatója; Sárkány Péter - nemzetközi borbíráló, MÉTE Borászati Szakosztály elnöke Fenyvesiné Bakos Mária – a Wessling Hungary Kft. élelmiszer-biztonsági szakértője; Geönczeöl Attila – agrárközgazdász, borász, szakíró; Mátéffy Krisztina – a Dolce Vita Bor és Delikát tulajdonosa; Csíki Sándor – gasztronómiai szakíró; Harmath Csaba – gasztronómiai szakértő; Biacs Péter Ákos – nyugdíjas vegyészmérnök; dr. Csizmadia András – gasztronómus, főiskolai docens. 

 page2image10464 page2image10624 page2image11048

A bírálók AjánlAtA 

BOcK BOrÁSzat KFt. 

Kiskereskedelmi ár: 3150 Ft Űrtartalom: 250 ml
Honlap: www.bock.hu 

Közepesen mély, fűzöld színű tétel. Illatában vajasság, zöldfűszerek, törköly, muskotály jelleg érződik. Karakteres olaj, erőteljes keser- nyésséggel, fanyarsággal, összetett zamatvilággal, érdekes, enyhén sós-savas hangulattal. 

SOLiO KFt. Kiskereskedelmi ár: 1200 Ft 

Űrtartalom: 100 ml Honlap: www.solioetolaj.hu 

Sárgászöld, világos megjelenés. Illatában citrusok, narancs, pörkölt mandulára emlékeztető jegyek ér- ződnek. Ízben kissé visszafogott. Vágott füves kesernyésség, pörkölt mogyorót, pörkölt gabonát idéző aromák jellemzik. 

graPOiLa Virgin OiL PreSS KFt. 

Kiskereskedelmi ár: 2350 Ft Űrtartalom: 250 ml
Honlap: www.grapoila.hu 

Mélyebb, haragoszöld színű olaj, egy kis üledékkel. Erőteljesen törkölyös, kissé szúrós, musko- tályos illat jellemzi. Ízében is a törkölyösség dominál, kissé karcosan, enyhe avassággal és gyümölcsös hatásokkal társulva. 

BiOgOLD natur KFt. 

Kiskereskedelmi ár: 1490 Ft Űrtartalom: 100 ml
Honlap: www.biogoldnatur.hu 

Halványzöld megjelenés. Illatá- ban széna, narancshéj érződik, árnyalatnyi kozmás-főtt hangulat társaságában. Megkóstolva tiszta, bár nem túl karakteres olaj, egy kis csípősséggel, pörkölt mogyorós ízekkel, nem túl hosszú utóízzel. 

page2image24416bírálók

50 Árukínálat 

jezetten drága áru- cikkről van szó – egykoron az arannyal vetekedett árban –, ezért elsősorban speciális bol- tokban találkozhatunk vele, de az egészségkultusz terjedése miatt már a nagyobb üzletlán- cokba is bekerült. Igaz, utóbbiak 

gyakran olcsóbb, finomított-ext- rahált importtermékek, amelyek egészen más minőséget, jóval alacsonyabb beltartalmi érté- ket képviselnek, mint a hidegen sajtolt változatok. Oldószeres kivonással, majd lepárlással, fi- zikai, kémiai kezeléssel teljesen 

finomra tisztítják őket, így az ér- tékes összetevők nagy részét eltávolítják. Ezzel szemben a hi- degen sajtolt változatok szinte hibátlanul megőrzik a szőlő- magban rejlő értékeket. Az olaj- ban lévő klorofill és karotinoidok adják az olaj színét, amely akkor a legjobb, ha élénkzöld árnya- latú, a túl halványsárga szín túlhevülésre, pörkölésre utal. A hőhatásra keletkező transz- zsírsavak rákkeltőek lehetnek, az elhízásért és a túlzott koleszteri- nért felelősek, ezért sem ajánlják 

PöDör KFt. auSztria (zweigeLt) 

Kiskereskedelmi ár: 3290 Ft Űrtartalom: 100 ml
Honlap: www.podor.hu 

Közepesen mély, sárgászöld meg- jelenés. Pörkölési jegyek, naprafor- gómagra, mandulás süteményre is emlékeztető illatok, fűszeres aromák jellemzik. Selymes érzetű olaj, vajassággal, halízzel, szárított paradicsomos hatásokkal. 

a hidegen sajtolt változatok szinte hibátlanul megőrzik
a szőlőmagban rejlő értékeket. 

ViniSeera tranSmiSSiO KFt. 

Kiskereskedelmi ár: 2500 Ft Űrtartalom: 250 ml
Honlap: www.szolomag.hu 

Haragoszöld szín, némi szürkés beütéssel. Illatban tökmagra emlé- keztető jegyek, „zöld” füves jelleg, pörkölési aromák. A tökmagos- diós hangulat ízben is felbukkan, erőteljes kesernyével és zsíros-telt érzettel kiegészülve. 

legjobb ár-érték Arány 

Jómagyar Kiskereskedelmi ár: 2400 Ft 

Űrtartalom: 500 ml Honlap: www.jomagyar.hu 

Mély, haragoszöld árnyalatú szín. Erőteljes, karakteresen zöldfű- szeres illat, egy pici szúrós tör- kölyösséggel kiegészülve. Ösz- szetett zamat, krémes test, enyhe csípősség jellemzi. Némi avasság rontja az összképet. 

például a többszöri olajban sü- tést. A nem finomított hidegen sajtolt szőlőmagolajban lévő flavonoidok, színanyagok erős antioxidánsok, így a jól préselt olajok a hosszabb tárolást is el- viselik, de bizonyított, hogy a mű- anyag dugó és a nem megfelelő műanyag palack gyorsabb ava- sodást okoz. A szőlőmagolajok eltarthatósága egyébként átlag- ban egy év. 

A szőlőmagétolaj egyre nép- szerűbb az egészségtudatos fogyasztók körében, ami szám- talan pozitív élettani hatásának köszönhető. rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsa- vakban, többek között magas a linolénsav-tartalma, amely az F-vitamin egyik alkotója, omega–3-zsírsav. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonsá- ga: gyulladás-, refluxcsökkentő hatású, védi az érfalakat a me- szesedéstől, a HDl (jó) ko- leszterin szintjét növeli, védi a sejteket, kedvező hatása van a prosztatára, a nőknél a változó kor kellemetlen tüneteit enyhít- 

page3image35280 page3image35440 page3image35600

Árukínálat 51 

page4image1280 az olajban lévő klorofill és karotinoidok adják az olaj élénkzöld színét.
heti, segíthet megakadályozni a szürke hályog kialakulását stb. Magas antioxidáns-tartalma mi- att késlelteti az öregedést, és regeneráló, tápláló hatással van a bőrre. Emiatt kozmetikai célú felhasználása is jelentős, így nagyon sok ilyen jellegű termék (krém, testápoló stb.) összetevőinek listáján megta- láljuk. Felfedezte a gasztronó- mia is, hiszen kis mennyiség- ben különleges ízt ad egy-egy

salátának, levesnek, mártásnak. Önmagában is fogyasztják, táp- lálékkiegészítőként. 

Tesztünkre tizenegy mintát sikerült beszerezni, egy részüket közvetlenül a gyártótól, másokat kereskedelmi forgalomból. Nagy részük kiállta a próbát, két ter- méket azonban ki kellett zárnunk a „versenyből”. Az egyikben elté- rő alapanyagra utaló jegyeket is találtunk, a másik inkább a rossz technológia (ecetes-avas jelleg) 

miatt esett ki. Alapjában véve a vártnál színesebbre sikerült a kóstoló. Szó szerint, hiszen már az olajok színe is széles skálán mozgott, a mély, feketés zöldtől a világos sárgászöldig terjedt. A minőséget a bírálók a jellegzetes illat- és ízjegyek, így a pörkölési aromák jelenléte, füves, zöldfűszeres, gyümölcsös jegyek, a kesernyésség, csípős- ség mértéke, zamatok karakte- ressége, az olaj selymessége, 

testessége alapján ítélték meg. Abszolút konszenzussal került ki az első (Sümegi) és a második helyezett (Bock). Érdekes módon két pincészet termékéről van szó, ami talán azzal magyaráz- ható, hogy ők vannak a „legköze- lebb” az alapanyaghoz. Szintén kiemelhető a legjobb ár-érték arányt elérő Jómagyar, illetve a Viniseera, Solio és Vitoil is. 

| Geönczeöl Attila 


vissza

 

A termék sikeresen bekerült a kosárba!


Kosárhoz
Tovább vásárolok